07 octubre 2011

La Festa del 9 d'Octubre

Ara que s’apropa el dia de la Comunitat Valenciana, comencen els preparatius de diversos actes relacionats amb Jaume I i tots els elements que van contribuïr en la seua història.
La festa del 9 d’Octubre és celebrada per tota la comunitat Valenciana: dels més majors fins als més xicotets de la Comunitat. En Benifaió, per exemple, el dia d’abans es celebraran jocs tradicionals per a tots els públics, i el diumenge 9, començarà el matí amb una despertà, seguida d’una xoxolatà i la Baixà de la reial Senyera des-del balcó de l’Ajuntament; i per la vesprada, una processó en honor a Jaume I. En Alcùdia, també hi hauràn actes pareguts, amb conmemoracions i lliuraments de premis, jocs tradicionals i partides de pilota valenciana.

La Reial Senyera en el seu recorregut per València,
en la Plaça de la Reina





A València, la festa començarà amb focs artificials a mitja nit i n’hi hauran cavalcada i processons per tota València. En la processó cívica del 9 d’Octubre, es conmemora l’entrada a València de Jaume I, l’any 1238, i en aquesta processó, la Reial Senyera, recorrerà diversos carrers de la ciutat de València. En la cavalgada, participaran més de 700 persones, que reconstruiran l’acte d’homenatge del Rei Alfons el Magnànim en memoria de Jaume I, en 1428, i tots els espectadors rebran una reconstrucció dela València del segle XV. També participaran en la cavalgada les Roques, tradicionals del Corpus.
Com tots els anys, en les pastisseries i tots els comerços, ja es poden veure les fruitetes de massapà i tot el menjar d’aquesta època, així que la diversió i l’entreteniment estan assegurats per a tots els valencians i no valencians, de totes les edats, en un acte històric que representa la nostra història.






Laura Smith, València, Octubre 2011.

1 comentario: