07 octubre 2011

9 d´Octubre, dia de festa a València



El pròxim dimecres, es commemora a València l´entrada de Jaume I a la ciutat. Aquesta festa es celebra des de fa segles per recordar-ho.



Aquesta data fou elegida com la més representativa del Regne de València.
És una celebració institucional que té com a origen directe l'any 1977, quan el Plenari de Parlamentaris proclama per a aquesta data el Dia Nacional del País Valencià. Jaume el conqueridor, era rei d'Aragó, de Mallorca i de València, comte de Barcelona i d'Urgell, i senyor de Montpeller, era fill i successor del rei Pere I d’Aragó i de Maria de Montpeller. Esta data és festiva per als valencians. Actualment hi ha moltes celebracions. El 8 d´octubre es fa un concert commemoratiu al Palau de la Música a càrrec de la Orquestra municipal, un festival pirotècnic al llit del riu Túria. El 9 d´Octubre es celebra institucionalment pel Consell i el President de la Generalitat amb una recepció institucional i amb el lliurament de les altes distincions i medalles de la Generalitat. També es segueix celebrant la processó cívica de caràcter municipal en la que participen membres del consell. L'acte final de la Processó Cívica és una ofrena de flors a l'estàtua del rei Jaume I, com es ve fent des de finals del segle XIX. És tradicional La , Mocadorà l'equivalent valencià al dia dels enamorats, consisteix en una safata que conté uns dolços de massapà cuit en forma de fruites i verdures, tot embolicat en un mocador per al coll.




Estàtua de Jaume I a la ciutat de València













Com a acte festiu des de l´any 2003, es celebra per la vesprada l'entrada de Moros i Cristians amb representació de totes les comparses inscrites en la ciutat, recorreguent La Glorieta, carrer San Vicent Màrtir, i Plaça de l` Ayuntament, plenant la ciutat durant cinc hores. Aquesta desfilada fou canviada de dia des de l´any 2008.



Fet per : Julia 3 ESO

2 comentarios:

  1. WOW ! es el millor article que he vist en la vida. 10 !

    ResponderEliminar
  2. Molt bé, Julia! Ús correcte de l'estructura, contingut interessant, foto... enhorabona.

    ResponderEliminar