07 octubre 2011

La conquesta de Jaume I.


Cada 9 d'octubre, els valencians i valencianes celebren el dia de la seua comunitat. Històricament es festeja que en eixa data, l'any 1238, Jaume I va entrar oficialment en la ciutat de València per a alliberar-la del domini musulmà.


La conquista i formació del Regne de València no es va culminar fins el 1304-1305 amb la Sentencia Arbitral de Torrellas i El Tratado de Elche. A nivell local de València és una celebració amb llarga tradició desde el segle XIV amb el rei JaumeII d’Aragó. En canvi, a nivell de tot el territori de la Comunitat Valenciana, es tracta d'una celebració institucional contemporània que té el seu origen l'any 1976, quan en el Plenari de Parlamentaris es proclama per a eixa data el Dia Nacional del País Valencià.

Pintura mural al castell d'Alcanyís que representa l'entrada de Jaume I d'Aragó a València en 1238.


Actes que es realitzen en este dia festiu:

El 9 d'octubre coincidix amb el dia de Sant Donís, el dia dels enamorats valencians. És típic d'esta festivitat que els hòmens regalen a les dones el que es coneix com 'Mocadorà', o també cridada 'Mocaorà', que és el nom que se li donen als dolços massapà arreplegats dins d'un mocador, en forma de fardell, tancat amb un nuc.









També La Senyera ix en processó amb les autoritats civils i militars fins a la Catedral.

1 comentario: