09 octubre 2011

9 d'Octubre

Aquest dia, -el nou d’octubre-, és molt especial a València, ja que es commemora l'entrada a la ciutat de València del rei Jaume I l'any 1238. Aquest dia, es representatiu de la Conquesta Feudal de València, i per tant el naixement del Poble Valencià.




Jaume el Conqueridor, fou fill de Pere el Catòlic i Maria Montpeller, va nàixer al 1208 i va morir al 1276 amb 68 anys. Va perdre als seus pares als cinc anys. Pere, va morir en la Batalla de Muret. Començà a regnar a l’edat de 10 anys, i va seguir fent-lo 58 anys. Va ser rei d’Aragó, ja que fou l’únic fill varó del rei Pere, rei de Mallorca i València, comte de Barcelona i d’Urgell, i señor de Montpeller.

La seva llista d’amants, núpcies i descendents es llarga. El seu primer matrimoni va ser amb Elionor de Castella al 1221, de la que va tindre a Alfons d’Aragó. El segon matrimoni amb Violant d’Hongria, els fills van ser Violant d’Aragó, Constança d’Aragó, Sança d’Aragó, Pere el “Gran”, Jaume II de Mallorca, Elisabet d’Aragó i d’Hongria, Sanç d’Aragó, i per últim Ferran d’Aragó, mort als tres anys. Destaca també el tercer matrimoni, amb Teresa Gil de Vidaure, els fills que van sorgir foren Jaume de Xèrica i Pere d’Ayerbe. L’amant més destacada fou l’última, la vuitena, amb la que va tindre a Pere Ferrandis d'Híxar.
La conquesta de València, començà el 1232. Al 1238, Jaume entrà a València, on hi reinaba, Bagdad Al-Mústansir bi-L•lah. El Regne de València va ser repoblat per catalans i aragonesos. Els primers van ocupar les comarques que ara són de parla catalana, i els segons van ocupar les comarques interiors, hui de parla castellana. La conquesta és celebrada a la ciutat de València des del temps de Ramon Muntaner fins hui dia, el 9 d’octubre. Tambè va conquistar Mallorca, Mùrcia, Menorca, entre altres.

Jaume amb la conquista de València i Mallorca expandí el cristianisme. Per ser l’ordre religiós militar, el van nombrar beat. En plena tercera revolta dels sarraïns valencians Jaume I va emmalaltir ràpidament. Jaume I va morir el 27 de juliol de 1276, després d'un regnat de seixanta-tres anys. Està soterrat al Reial Monestir de Santa Maria de Poblet.

Al 1835, es va profanar i destruïr el sepulcre de Jaume I a Tarragona El 1854, complint una ordre reial, feren construir una tomba a la catedral per al rei Jaume.



1 comentario:

  1. Estructura amb entradeta,trobe a faltar el títol... i el contingut sembla d'un text expositiu... ànim!

    ResponderEliminar